Гарне вино на смак соковите, шовковисте, насичене, м'яке. Якщо цукру вині надлишок, вино стає липким, клейким і маслянистим, надлишок алкоголю надає пекучий смакяк у перцю. Вино низької концентрації – видихле, порожнє. У вино частково з винограду та частково при бродінні надходять різні кислоти.
Головна різниця між ними – у рівні вмісту цукру. Чим раніше зупиняється процес бродіння, тим більше цукру в вині. Відповідно, при зупинці процесу на ранній стадії виходить напівсолодке вино, ще пізніше – напівсухе вино. Якщо ж вино повністю перебродить, воно стає сухим.
Відрізнити вино можна і по смаку: сухе вино часто терпке, танінне і досить агресивне на смак. Ковтнувши сухого винаВи відчуєте, як воно в'яже і буквально сушить ротову порожнину через пару миттєвостей після ковтка. Напівсухе вино на смак гармонійніше, кислотність і танінність його нижче.