До подібних харчових добавок відносяться молочна кислота (Е 270), лецитини (Е 322), агар (Е406), гуарова і ксантанова камедь (Е 412, Е 415) та деякі інші. Також корисними властивості мають такі барвники як куркумін (Е 100) та лікопін (Е 160d).
До нейтральних харчових добавок відносяться:
- Е140 (Хлорофіл) – безпечний для здоров'я людини барвник.
- Е202 (Сорбінова кислота) – добавка, що пригнічує зростання цвілі продуктів. …
- Е260 (Оцтова кислота) – поширений регулятор кислотності. …
- Е330 (Лімонна кислота) – багатофункціональна харчова добавка.
Список небезпечних та безпечних Е-кодів продуктів харчування
E100 – E182 | барвники |
---|---|
E300 – E391 | антиокислювачі, регулятори кислотності |
E400 – E481 | стабілізатори, емульгатори, загусники |
E500 – E585 | різні |
E600 – E637 | підсилювачі смаку та аромату |
Самих шкідливих харчових добавок, які заборонили в Росії, не так і багато, ось їх список:
- Синтетичний барвник Е121 (червоний цитрусовий). …
- Штучний барвник Е123 (амарант). …
- Штучний барвник Е128 (червоний 2G). …
- Консервант Е216 (пропілпарабен). …
- Консервант Е217 (натрієва сіль).