Які корисні властивості в ріпи?

У ріпі містяться вітаміни А, С, Е, РР, група В, мінерали: кальцій, марганець, магній, фосфор, залізо, натрій, йод. Ріпа містить полісахариди, які легко засвоюються, а також клітковину, яка стимулює перистальтику кишківника, що робить її гарною дієтичною стравою.

Незважаючи на те що страви з ріпи мають певну користь, все-таки існують протипоказання. Від вживання варто відмовитися в разі: гастриту, гепатиту, холециститу, ентероколіту, виразки шлунка. Людям, які страждають від метеоризму, варто знати, що сирий коренеплід викликає здуття живота.

У жовто-помаранчевих видах міститься каротин, що поліпшує зір, знімає напругу очей. У ріпі є органічні речовини, що перешкоджають розвитку злоякісних пухлин. Овоч також використовують як антибактеріальний, протигрибковий, протипаразитарний засіб. Коренеплід чинить легку анестезуючу дію.

Однак, учені вважають, що вживання ріпи корисніше для організму, ніж картоплі. Недарма на Русі ріпу відносили до лікувальних рослин: відваром знімали зубний біль, соком лікували застуду, а припарками з вареної ріпи лікували суглоби.

Related Posts