Для збалансованого раціону важлива як норма білків, жирів і вуглеводів, а й їх оптимальне співвідношення. Лікарі пропонують дотримуватися наступної схеми: білкам відводити 30-35% раціону, жирам – 15-20%, вуглеводам – 45-50%. Дізнатися склад та калорійність продуктів можна з таблиць енергетичної цінності.Nov 2, 2016
10 правил збалансованого живлення
- Правило 1. Їжте, скільки потрібно І не про голод. …
- Правило 2. Харчуйте повноцінно.
- Правило 3. Урізноманітнюйте раціон …
- Правило 4. Дотримуйтесь нормальної ваги.
- Правило 5. Їжте частіше.
- Правило 6. Їжте неїстівне …
- Правило 7. Обмежуйте жирність.
- Правило 8. Менше цукру
Для їх обчислення сучасні дієтологи використовують формулу Маффіна-Джеора, яка виглядає наступним чином: для жінок: 9,99 * вага (кг) + 6.25 * зростання (см) – 4,92 * вік – 161; для чоловіків: 9,99 * вага (кг) + 6.25 * зростання (см) – 4,92 * вік + 5.
Правильне харчування – це не контроль калорій та нескінченні дієти, це повноцінний раціон, в якому повинні бути присутніми всі необхідні продукти: м'ясо, злаки, молочні продукти, фрукти, овочі, горіхи. Уникати потрібно лише «шкідливих» булочок, шоколадок, солодких газировок та напівфабрикатів.