Гречане борошно – продукт, отриманий із сушеного та подрібненого гречки. Вона є популярним харчовим інгредієнтом, який використовується в різних кулінарних рецептах. Гречане борошно є альтернативою звичайному пшеничному борошну і відрізняється своїми унікальними властивостями і багатим складом.
До складу гречаного борошна входять гречка і вода. Основний інгредієнт – гречка, яка містить у собі велику кількість корисних речовин, таких як білок, клітковина, вітаміни групи B, залізо, магній та інші мікроелементи. Гречне зерно спочатку піддається обробці, після чого подрібнюється на борошно. Вода додається для надання консистенції та формування тіста.
Гречане борошно має приємний ніжний смак та характерний аромат. Вона служить чудовою основою для різних випічок, запіканок, млинців та інших страв. Завдяки своєму багатому складу, гречана мука є корисним доповненням до раціону харчування.
Склад гречаного борошна | Зміст |
---|---|
Білки | 13 г |
Жири | 3 г |
Вуглеводи | 71 г |
Клітковина | 7 г |
Кальцій | 9 мг |
Залізо | 2 мг |
Магній | 231 мг |
Фосфор | 329 мг |
Калій | 437 мг |
Натрій | 2 мг |
Цинк | 3 мг |
Магній | 231 мг |
Вітамін В1 | 0,25 мг |
Вітамін В2 | 0,13 мг |
Вітамін В6 | 0,67 мг |
Вітамін В9 | 16 мкг |
Вітамін Е | 2,5 мг |
Вітамін РР | 5,9 мг |
Склад гречаного борошна багатий на корисні макроелементи і мікроелементи. У гречаного борошна міститься також і маса вітамінів, таких як Е, С, РР і вітамінів групи В. З мінералів гречаного борошна можна виявити: залізо, йод, калій, кальцій, магній мідь, натрій, сірка, фосфор, фтор, цинк та багато інших.
Кому не можна гречане борошно?
Борошно гречневе: шкода та протипоказання гострий панкреатит; отруєння; дитячий вік до 17 місяців; період грудного вигодовування (з обережністю).
Для чого корисне гречне борошно?
Гречане борошно багата вітамінами, мінералами та рослинним білком. У ній є життєво важливі для людського організму амінокислоти, природні антиоксиданти та харчові волокна. При цьому в гречаному борошні відсутні шкідливі вуглеводи та глютен.
Скільки цукру в гречаному борошні?
Харчова цінність та хімічний склад "Гричнева мука".
Нутрієнт | Кількість | % від норми 100 ккал |
---|---|---|
Селен, Se | 5.7 мкг | 2.9% |
Засвоювані вуглеводи | ||
Крохмаль та декстрини | 70.2 г | |
Моно- та дисахариди (цукри) | 1.4 г |