Стандартні норми введення в борошно: для нездобного дріжджового тіста: на 1 кг борошна – 30 – 50 г живих дріжджів; для хлібопічки беріть майже в 2 рази менше свіжих дріжджів.
Найкраще рахувати кількість дріжджів відносно кількості борошна та залежно від виду тіста. Для простого тіста (не здобного, де мало цукру і небагато жирів), необхідно 3-5% дріжджів, тобто: На 1 кг борошна – 30-50 г свіжих пресованих дріжджів.
Відповідність сухих і свіжих дріжджів, таблиця перекладу та відповідності
Сухі дріжджі (ч.л.) | 1 | 4 |
---|---|---|
Сухі дріжджі (гр.) | 3 | 12 |
Свіжі дріжджі (гр.) | 9 | 36 |
Сухі та свіжі (пресовані) дріжджі взаємозамінні в пропорції 1:3. Якщо за рецептом потрібно 15 г свіжих дріжджів, а у вас тільки сухі, то беремо 5 г сухих. І навпаки.