Продукти, що містять кальцій, кофеїн можуть перешкоджати активному засвоєнню заліза. Відповідно, молочні продукти, багаті на кальцій можуть перешкоджати його активному засвоєнню. А від вживання кави та чаю відразу ж після їжі краще утриматися, тому що кофеїн також заважає організму засвоювати залізо.22 May 2018
Важливо знати, що засвоєнню заліза з їжі перешкоджають такі продукти як: Молоко; • Чорна кава та чай; • Свіжі хлібобулочні вироби; • Шоколад та різні тістечка; • Жирні, копчені, пряні, солоні та гострі страви. З раціону краще тимчасово виключити свинину.
Залізо легше засвоюється у двовалентному стані. Абсорбція відбувається у верхній частині тонкої кишки. Деякі продукти (наприклад, висівки, рослинні волокна та ін., продукти з фітатами, поліфенолами, оксалатами, таурином або фосфатами) зв'язуються з залізом і погіршують його всмоктування.
Найбільш відомі речовини, що знижують всмоктування негемового заліза у кишечнику, це:
- соєвий білок
- фітати
- кальцій
- харчові волокна
- речовини, що містяться в бобах, горіхах, чаї, каві (поліфеноли)