Що знижує засвоєння заліза?

Продукти, що містять кальцій, кофеїн можуть перешкоджати активному засвоєнню заліза. Відповідно, молочні продукти, багаті на кальцій можуть перешкоджати його активному засвоєнню. А від вживання кави та чаю відразу ж після їжі краще утриматися, тому що кофеїн також заважає організму засвоювати залізо.22 May 2018

Важливо знати, що засвоєнню заліза з їжі перешкоджають такі продукти як: Молоко; • Чорна кава та чай; • Свіжі хлібобулочні вироби; • Шоколад та різні тістечка; • Жирні, копчені, пряні, солоні та гострі страви. З раціону краще тимчасово виключити свинину.

Залізо легше засвоюється у двовалентному стані. Абсорбція відбувається у верхній частині тонкої кишки. Деякі продукти (наприклад, висівки, рослинні волокна та ін., продукти з фітатами, поліфенолами, оксалатами, таурином або фосфатами) зв'язуються з залізом і погіршують його всмоктування.

Найбільш відомі речовини, що знижують всмоктування негемового заліза у кишечнику, це:

  • соєвий білок
  • фітати
  • кальцій
  • харчові волокна
  • речовини, що містяться в бобах, горіхах, чаї, каві (поліфеноли)

Related Posts