Що залишається після перегонки браги?

Після перегонки браги залишається рідина, яку самогонники називають барда (близько 30% від загального обсягу браги). Вона має вкрай специфічний та сильний запах, тому в 99% випадків її просто утилізують.

Барда – світло-коричнева рідина, що залишається в кубі після перегонки браги. У класичній технології отримання етилового спирту (ректифікації) вважається відходом виробництва та підлягає утилізації (у деяких випадках переробці на корм тваринам).

В. Ушакова «Застосування відходів спиртової барди як рідкий органічний добрива під сільськогосподарські культури та кормові угіддя Рязанської області» [3] зазначається, що барда підвищує вміст у ґрунті поживних елементів, не перешкоджає проростанню та розвитку рослин, підвищує кислотність ґрунту.

Коли спирт википить, температура підніметься до 100 ° C, і почне кипіти вода. При міцності спиртовмісної рідини 15-20% (температура в кубі в цей момент буде близько 96-97°C) перегонки можна, можливо припиняти.

Related Posts