ХАССП (англ. Hazard Analysis and Critical Control Points) – система аналізу небезпек та контролю критичних точок – Розроблена для забезпечення безпеки харчових продуктів. Вона дозволяє запобігати ризикам, пов'язаним із контамінацією або забрудненням продуктів, та мінімізувати можливість виникнення отруєнь та захворювань, викликаних споживанням небезпечної їжі.
ХАССП є обов'язковою для всіх організацій, що займаються виробництвом, обробкою, зберіганням, транспортуванням та роздрібним продажем харчових продуктів. Це включає підприємства харчової промисловості, ресторани, кафе, кейтерингові компанії, супермаркети та безліч інших підприємств, де здійснюється поводження з харчовими продуктами.
Застосування ХАССП-системи має низку переваг: вона допомагає знизити ризики для здоров'я споживачів, покращити якість продукції та підвищити довіру до бренду. Крім того, ХАССП-система допомагає організаціям дотримуватись вимог стандартів безпеки та гігієни, покращити ефективність виробничих процесів та зменшити втрати.
Категорія підприємства | Ключовий персонал | Терміни впровадження |
---|---|---|
Харчова промисловість | Керівники підприємств, відповідальні за безпеку харчової продукції | 1 січня 2022 року |
Громадське харчування | Власники ресторанів, кафе, барів, піцерій, буфетів та інших об'єктів громадського харчування | 1 липня 2022 року |
Торгівля продуктами харчування | Власники магазинів, супермаркетів та торгових точок | 1 січня 2023 року |
Хто має мати ХАССП?
Які підприємства повинні мати ХАССП Систему повинні мати всі підприємства, які так чи інакше беруть участь у ланцюжку з виробництва та реалізації харчової продукції. До них належать не лише виробники, а й ті, хто продає, перевозить, зберігає продукцію.
Чи можна працювати без ХАССП?
Починаючи з 2015 року впровадження системи ХАССП у громадському харчуванні стало обов'язковою процедурою, без якої діяльність підприємства не може бути законною. За застосуванням принципів HACCP у громадському харчуванні стежить Росспоживнагляд за допомогою проведення планових та позапланових перевірок.
Для кого потрібний ХАССП?
HACCP (Nazard Analysis and Critical Control Points) – це система обов'язкова для всіх підприємств харчової промисловості та точок громадського харчування. Вона дозволяє максимально знизити ризики зараження продукції якими-небудь шкідливими речовинами і тим самим забезпечує її безпеку для споживачів.
Яким організаціям потрібне обов'язкове впровадження системи ХАССП?
Усі підприємства харчової галузі, включаючи громадське харчування, з 15 лютого 2015 року зобов'язані розробити та впровадити ХАССП(HACCP) – систему принципів та процедур, які дозволяють контролювати якість кінцевої продукції.