Чим відрізняється тульський пряник від Городецького?

Сучасний городецький пряник, на відміну тульського, глазурується як зверху, і знизу.

За способом приготування пряники ділять на 3 виду: друковані, вирізні та ліпні. Друкарський — найпоширеніший, виготовляли за допомогою пряникової дошки. За старих часів майстрів-виробників пряникових дощок називали «прапорниками».

Називали ці ласощі «медовим хлібом» і готували з житнього борошна з ягідним соком та великою кількістю меду. Деякі господині на свій смак додавали в тісто ароматні трави і коріння, а коли в XII-XIII століттях на Русь завезли східні прянощі – почали додавати і їх. Так і сталося саме слово «пряник».

Форми для випікання пряників виготовляли з дерев'яних дощечок, їх вирізали з липи груші чи берези, та був сушили і вирізали візерунок у дзеркальному відображенні. Тісто занурювали у форму та спресовували, доки не отримували відбиток орнаменту — досі пряники з візерунками називаються друкованими.

Related Posts