Звідки взялися деруни?

Є невід'ємним атрибутом білоруської кухні. За однією з версій драніки прийшли до білоруської кухні з німецької завдяки випущеній у 1830 році праці «Кухар добра навчені» Яна Шітлера, в якому він навів запозичений у німців рецепт оладок з картоплі.

Драніки – Білоруська національна страва з картоплі, що нагадує оладки. В Україні їх називають деруни. Для драників сиру картоплю натирають на дрібній тертці і використовують разом з соком, що виділився. Цибулю труть на тій же тертці поперемінно з картоплею, що не дає їй потемніти.

У такий спосіб драники прийшли саме з німецької кухні. Називається в Німеччині ця страва – картопляпуффер (kartoffelpuffer), що в перекладі з німецької означає "картопляні оладки".

Драніки – одна з найвідоміших і найулюбленіших страв білоруської кухні. І хоча картопляні оладки за схожими рецептами готують у різних країнах світу, білоруські драники здобули популярність завдяки особливому смаку, національним кулінарним секретам та властивостям білоруської картоплі – бульби.

Related Posts