Біля пахти освіжаючий, злегка гострий та кислуватий смак, густа суміш.
В минулому пахту робили з рідини, яка залишалася після збивання олії. Зараз пахта виготовляється шляхом додавання до знежиреного молоко спеціальних бактерій. В результаті виходить густий напій, що має гострий присмак.
Знижує холестерин. Якщо пити пахту щодня, вона знизить рівень холестерину на 3%, як затверджують вчені. Знижує тиск. Пахта допомагає зменшити артеріальний тиск, що дуже сподобається людям, у яких він завищений.
Пахту використовують при приготуванні каш, замінюючи нею воду, повністю чи частково; також для приготування кави та для заправки сиру, вона цілком може замінити жирнішу сметану. Пахту згодовують молодняку сільськогосподарських тварин.