Яка має бути консистенція меду?

Хороша «правильна» консистенція зрілого свіжого меду. густа, напіврідка. Простий та легкий тест для визначення зрілості меду – це набрати його ложкою та покрутити її у повітрі. Мед повинен поступово стікати з неї при цьому намотуючи і нашаровуючи немов стрічка, але при цьому обриватися.

Консистенція меду буває різна. Вона може бути рідкої, якщо мед недавно відкачано або кристалізується повільно (мед з білої акації може залишатися рідким і навіть прозорим (до двох років). Або від твердої до пастоподібної — якщо відбулася кристалізація (садка).

Необхідно взяти невелику порцію меду та розвести його у воді. Після цього, крапнувши краплю йоду, відразу стане зрозумілим результат тесту. Рідина з домішками набуде синюватого кольору. Так можна перевірити мед на натуральність йодом, це, як зізнаються наші пасічники, — дуже хороший спосіб контролю якості.

Мед містить щонайменше 60 (зазвичай, щонайменше 70) % цукрів. Така кількість цукрів здатна розчинятися в наявній меді воді, але з часом кристалізується. Тому саме час – це головний фактор, що визначає консистенцію. меду. Чим довше мед стоїть, тим більше він в'язкий, густий.

Related Posts