Як швидко перетравлюється рис: поради та рекомендації

Рис є одним із найпопулярніших продуктів у світі та широко використовується в різних кулінарних культурах. Однак, багато людей задаються питанням про те, як швидко перетравлюється цей продукт і як він впливає на наш організм.

Перетравлення рису починається вже в ротовій порожнині, де слина починає розкладати складні вуглеводи на прості цукри. Потім рис потрапляє в шлунок, де починається його подальша переробка. Шлунок виробляє шлунковий сік, який містить ферменти, здатні розщеплювати вуглеводи та білки.

Однак, основна частина перетравлення рису відбувається в тонкому кишечнику. Тут продукт піддається подальшому розкладанню під впливом ферментів, що виробляються підшлунковою залозою. У результаті складні вуглеводи рису перетворюються на глюкозу, яка засвоюється організмом як джерело енергії.

Як швидко перетравлюється рис
ЧасСтан
0-30 хвилинРис перебуває у шлунку
1-2 годиниРис переходить у тонкий кишечник
2-3 годиниРис повністю перетравлюється і засвоюється

Скільки за часом засвоюється рис?

Зерновим культурам, таким як коричневий рис, гречка і овес, може знадобитися близько півтори години, щоб вийти зі шлунка, тоді як бобовим, таким як нут, сочевиця, квасоля тощо, потрібно ще більше – близько двох годин.

Скільки перетравлюється білий рис?

Зернові, крупи, бобові: Гречка, рис полірований, пшоно перетравлюються за 60-80 хвилин. Перловка, вівсянка, кукурудзяне борошно – 1-1,5 години. Горох, нут, сочевиця, квасоля (червона, біла, чорна) – за 1,5 години. Соя – за 2 години.

Яка їжа перетравлюється найшвидше?

Їжа, яка добре засвоюється:

  • зелень;
  • стиглі фрукти й овочі, бажано без шкірки та насіння;
  • ягоди;
  • натуральний кисіль або желе;
  • кисломолочні продукти;
  • яйця некруто, яєчня-глазунья, омлет, запіканка;
  • нежирне м’ясо – курка, індичка, телятина, м’ясо кролика;
  • нежирна риба – тріска, лящ або судак;

Related Posts