Рис є одним із найпопулярніших продуктів у світі та широко використовується в різних кулінарних культурах. Однак, багато людей задаються питанням про те, як швидко перетравлюється цей продукт і як він впливає на наш організм.
Перетравлення рису починається вже в ротовій порожнині, де слина починає розкладати складні вуглеводи на прості цукри. Потім рис потрапляє в шлунок, де починається його подальша переробка. Шлунок виробляє шлунковий сік, який містить ферменти, здатні розщеплювати вуглеводи та білки.
Однак, основна частина перетравлення рису відбувається в тонкому кишечнику. Тут продукт піддається подальшому розкладанню під впливом ферментів, що виробляються підшлунковою залозою. У результаті складні вуглеводи рису перетворюються на глюкозу, яка засвоюється організмом як джерело енергії.
Час | Стан |
---|---|
0-30 хвилин | Рис перебуває у шлунку |
1-2 години | Рис переходить у тонкий кишечник |
2-3 години | Рис повністю перетравлюється і засвоюється |
Скільки за часом засвоюється рис?
Зерновим культурам, таким як коричневий рис, гречка і овес, може знадобитися близько півтори години, щоб вийти зі шлунка, тоді як бобовим, таким як нут, сочевиця, квасоля тощо, потрібно ще більше – близько двох годин.
Скільки перетравлюється білий рис?
Зернові, крупи, бобові: Гречка, рис полірований, пшоно перетравлюються за 60-80 хвилин. Перловка, вівсянка, кукурудзяне борошно – 1-1,5 години. Горох, нут, сочевиця, квасоля (червона, біла, чорна) – за 1,5 години. Соя – за 2 години.
Яка їжа перетравлюється найшвидше?
Їжа, яка добре засвоюється:
- зелень;
- стиглі фрукти й овочі, бажано без шкірки та насіння;
- ягоди;
- натуральний кисіль або желе;
- кисломолочні продукти;
- яйця некруто, яєчня-глазунья, омлет, запіканка;
- нежирне м’ясо – курка, індичка, телятина, м’ясо кролика;
- нежирна риба – тріска, лящ або судак;