Інша група проносних засобів – речовини, що сприяють розм’якшенню калових мас та їх ковзанню. До таких можна віднести рідкий парафін, вазелін, натрію докузат, мигдальну та оливкову олії. Вони уповільнюють всмоктування води з калу і розм’якшують кишковий вміст.
Продукти для пом’якшення випорожнень і стимуляції перистальтики можуть допомогти уникнути напруження і сприяти полегшенню: Овочі – квасоля, горох, шпинат, червоний перець, морква. Фрукти – свіжі абрикоси, персики, сливи, груші, виноград, чорнослив. Злаки з високим вмістом клітковини – висівки, мультизерновий хліб і крупи.
Продукти, що поліпшують якість випорожнень: горіхи, насіння льону і бобові; свіжі овочі, фрукти. Послаблювальний ефект мають практично всі кисломолочні продукти, які необхідно включити в щоденний раціон. Обов’язкове дотримання питного режиму: 30 мл води на 1 кг маси тіла на добу.
1. Рослинна клітковина.
- Овочі та фрукти в сирому, відвареному та запеченому вигляді. …
- Хліб та інші продукти з борошна грубого помелу, тобто виготовленого з неочищеного насіння злаків. …
- “Грубі” розсипчасті каші з перлової та гречаної крупи, вівса (не плутати з вівсяними пластівцями), “пшенки”, булгура, кіноа тощо.