Як роблять цукор із цукрової тростини?

Цукрові заводи зазвичай будуються неподалік від плантацій цукрової тростини. Очерет промивають, нарізають на стружку і перемелюють у гігантських млинах, у результаті чого витягують цукровий сік. Усі домішки видаляються шляхом очищення, після чого сік згущується і кристалізується.

Технологія, по суті, вже тоді була та сама, що використовується і сьогодні: зі стебел очерету виварювали цукровий сироп, очищали його за допомогою найчастіше гашеного вапна або вугілля і розливали в дерев’яний або глиняний посуд. Рідина випаровувалася, утворювалися кристалики цукру.

У нагрітий до 90 градусів сік вводять вапно, і за протиточного руху вапно дає змогу повністю осадити речовини, що не піддаються кристалізації. Потім отриманий сік згущують випарюванням. Кристалізація цукру вважається завершальним етапом. Відбувається виділення чистої сахарози із суміші, іменованої сиропом.

Related Posts