Як правильно проводити поминки?

Вранці родичі покійного відвідують церкву, читають молитви і замовляють панахиду. Поминки починаються з роздачі присутнім випічки та цукерок і закінчуються ритуальним обідом. Після 40 днів можна віддати особисті речі померлого його близьким або нужденним.

За столом, іноді, залишають одне порожнє місце для покійного. Поруч із ним зазвичай ставлять його портрет, обрамлений чорною стрічкою. Першими поминальну трапезу повинні залишати знайомі покійного, товариші по службі, далекі родичі, Останніми з-за столу встають найближчі друзі та рідні.

На стіл слід подавати кутю, млинці та кисіль. У меню рекомендують включити салати з овочів, випічку без яєць, пироги з різними начинками, каші та домашні соління. Головне – не використовуйте в приготуванні їжі м’ясо і яйця, а також сметану і непісний майонез.

Урочиста промова на поминках зазвичай довша за ті фрази, що говорять після похорону. У ній належить згадати, ким ви доводитеся покійному, відзначити його позитивні риси і висловити слова напуття. Іноді згадують якийсь випадок, що позитивно описує померлого.

Related Posts