У чому різниця між житом і пшеницею?

Жито є близькою родичкою пшениці, проте набагато корисніше останньої. У його білку міститься значно більша кількість цінних амінокислот (лізину та треоніну), а в зернах набагато менше клейковини. Житнє борошно має у п’ять разів більше фруктози, ніж пшеничне.

Жито – типова хлібна зернова культура. Із зерна виготовляють житній квас, виробляють борошно, що йде переважно на хліб, отримують крохмаль, а також використовують його як сировину для виробництва спирту.

На півдні, по чорноземних місцях, житом називають жито, за річкою Волгою і до Сибіру всяке ярове зерно – жито (і гречка, і пшениця, і ячмінь, і овес), на півночі по Волзі й Архангельській губ. жито – тільки один ячмінь, а у Твері та по верхній Волзі – лише ярове жито, як уже й сказано.

Зернівка тритикале за довжиною перевершує зернівку пшениці, а за шириною – зернівку жита. Має поздовжню борозенку на черевному боці та чубчик на вершині. За зовнішнім виглядом зернівка тритикале відрізняється від пшеничної більш опуклим і довгастим зародком. Поверхня зернівки часто зморшкувата.

Related Posts