Головними обрядовими стравами на святвечір є кутя та компот. Інші страви можуть досить сильно варіювати, залежно від регіону та стану сім'ї. Головною вимогою є те, що страви повинні бути пісними, оскільки Святвечір припадає на останній день Пилипівського посту.
Страви на Різдво
- Кутя
- Узвар
- Пісні вареники з картоплею чи капустою
- Вінігрет з квасолею та квашеною капустою
- Риба з овочами
- Оселедець
- Борщ із вушками
- Борщ пісний з карасями та грибами
6 січня відзначається святвечір – останній день перед Різдвом Христовим. Цього дня закінчується Різдвяний піст. Це останній день, коли християни не їдять м'ясо та молочні продукти, а також утримуються від веселощів. Однак можна їсти риби.