Крім того, існували забобони, які пояснювали, чому на поминках не можна їсти виделкою. Її зовнішній вигляд нагадував хвіст біса. Тому користуватися вилкою означало прислуговувати межу. Втім, навіть із міцним входженням у побут даного приладу багато хто все одно використовував лише ложку за традицією.
У Японії вони отримали назву "хасі". Не їдять ложками та вилками не лише японці та китайці, а ще корейці та в'єтнамці. З порційними стравами все зрозуміло, затис шматок між паличок і відправив його в рот. Як бути із рідкими стравами?
лезо ножа завжди має дивитися у бік тарілки, а не навпаки; склянка води повинна бути над ножем; вилки повинні знаходитись у лівій частині тарілки; ложки завжди розташовуються праворуч від ножів.
У XI столітті веделка була завезена до Італії. Святий Петро Даміані описує використання золотої вилки із двома зубцями при візантійському дворі у XI столітті. В Європі вилкою сталі широко користуватися до XIV століття, а XVII столітті веделка стала необхідним атрибутом на трапезах знаті та купців.