Чому називається тульський пряник?

До 300-річчя будинку Романових купець випустив ласощі, кожну з яких запакував у скриню із замочком. А пізніше на його фабриці зробили пряник із зображенням карти Тули.. До друкарських пряників майстри випікали маленькі, круглі, з начинкою, але без візерунків жамки.

Називали ці ласощі «медовим хлібом» і готували з житнього борошна з ягідним соком та великою кількістю меду. Деякі господині на свій смак додавали в тісто ароматні трави і коріння, а коли в XII-XIII століттях на Русь завезли східні прянощі – почали додавати і їх. Так і сталося саме слово «пряник».

Їх начебто надрукували на поверхні пряничного тіста, тому і пряники називали друкованими. В музеї пряника, в Тулі, виставлені дошки – форми: "Пряник їсти добрим людям на здоров'я та честь", "Милості просимо нашої хліба-солі", "Від милого подарунок дорожчий за золото" і т.д.

Основне відмінність Тульського пряника від звичайного полягає у його зовнішньому вигляді. Це різновид друкарського пряника, він прикрашений орнаментом, малюнком чи текстом. Він такий гарний, що його шкода є.

Related Posts