Чи можна їсти гриби Говорушки?

У їжу рекомендується використовувати лише молоді капелюшки (діаметром до 4-6 см) без ніжок (вони тверді як гума). Після відварювання говорушки можна відправляти в супи та другі страви, маринувати та смажити.

Капелюшок світлий: білувата, сірувато-коричнева, палева; увігнута посередині, до лійчастої; гладка, суха. Ніжка тонка (0,5-1 см), циліндрична. Пластинки білі або світлозабарвлені, що низькають на ніжку. Споровий порошок білий чи кремово-білий.

Назва гриба «говірка» пов'язане зі словом «говірка» – «бовтанка», «балахунка», «мисливець поговорити», «балакуча особа». Щоправда, у словнику В. І. Даля є й таке пояснення: «говірка» — це не тільки «неясний шум, гул, шелест», а й «пухир, міхур на воді».

Related Posts