Який кут заточування кухонної сокири?

22-30° – обвалочні, обробні, рибні, універсальні ножі, а також туристичні та деякі види мисливських; 30−40° – ножі для силових робіт, наприклад, кухонна сокира.

Дуже важливо точити ножі під кутомрекомендованим виробником для кожного ножа. Європейські ножі слід точити плавними рухами під кутом 20 градусів, а ось з японськими не можна перестаратися – під кутом 10-15 градусів. Приступаючи до заточування, важливо не помилитися і вибрати підходящу для ваших ножів точилку.

Кут заточування для вашого ножа дорівнює половині кута ріжучої кромки (бо ніж точиться з двох сторін).Щоб визначити кут заточування кишенькових ножів, можна дотримуватися наступних загальних правил:

  • Для інтенсивного використання 46°
  • Для нормального використання 36-40 °
  • Для легкого використання лише 30°

Mar 17, 2020

Чим менше кут заточування, тим легше ніж розрізає продукти та інший матеріал, але заточувати/редагувати його доведеться частіше. Відповідно, чим більше куттим довше ніж збереже свої ріжучі якості, але в процесі роботи доведеться прикладати більше зусиль. У Златоусті зброярі дотримуються кута заточування 40 градусів.

Related Posts